Galopløb

GENEREL INFORMATION OM LØBSDAGENE

Der er kun en bane i Danmark, der udelukkende bruges til galopløb - Klampenborg Galopbane. På banerne Aarhus, Odense og Aalborg er der både trav og galop. Der er galopløb fra april til sidst i november måned og alle galopløbene i Danmark afvikles på græs.

Dommerne

Alle løb overvåges af en dommerkomite, som via video mm holder øje med og undersøger om alt går rigtig til i galopløbene. En hest kan blive diskvalificeret eller deklasseret hvis den undervejs generer en eller flere af modstanderne.

Rytterne

Kan være professionelle, lærlinge eller amatører og skal alle have et licens for at kunne deltage i væddeløb.

Præmierækken

Der er normalt præmier til de fem første i galopløbene. Ejeren får hele præmiesummen. Både træner og rytter skal, hvis de er professionelle dog efterfølgende have en provision af ejeren.

Løbstyper

Indenfor galopsporten findes der to løbstyper. Der er UDSKREVNE løb og HANDICAP løb. I de udskrevne løb bærer hesten fast vægt uanset hvor god den er, mens de i HANDICAP LØB bærer højere vægt jo bedre de er. De udskrevne løb er oftest løb for de to- og tre-årige heste, hvor hingste/vallakker bære 1,5 kg mere end hopperne.

Startboksgodkendelse

For at en galophest må starte i væddeløb, så skal den godkendes i startboks.

FØR LØBET:

En time før løbet vejer rytteren ud i vægten, hvor ”vægtforstanderen” konrollerer at rytterens vægt plus sadel passer til den vægt, som er angivet i programmet. Hestene går derefter rundt i paddocken 10-15 minutter, hvorefter rytteren stiger op og sidenhen galoperer de forbi publikum og dommerne, som får mulighed for at se hestene er i orden på dagen.

Rytterfarve

Indenfor galopsporten har hver hesteejer en individuel væddeløbsfarve, som rytteren skal have på i løbet.

UNDER LØBET:

Der er selvfølgelig også taktik indenfor galopsporten. Nogle heste er bedst hvis de er i føringen hele vejen og nogle kræver et rygløb, hvor de bliver suget med at de andre og derefter gemmer kræfterne til slut.

Distancerne

Indenfor galopsporten i Danmark afvikles løbene indenfor distancerne 650 meter til 2800 meter.

EFTER LØBET:

Her hopper rytteren af hesten oppe ved vægten og bliver vejet med sin sadel endnu engang, så det kontrolleres om det er samme vægt som inden løbet. Et kilo svarer til en hestelængde, så det er vigtigt at kontrollere at alt går korrekt til.

Live